Когда болит плечо

Когда болит плечо

Плечовий суглоб утворений з головки плечової кістки і лопатки і є найбільшим і рухомим.  Місце з'єднання головки плечової кістки до лопатки носить назву суглобової западини.  Лопатка прикріплена до скелету ключицею.  Головка плечової кістки покрита м'язами і сухожиллями, які дозволяють не тільки утримувати її в суглобової западини, але і забезпечує її центрування.

Така будова плечового суглоба створює йому максимальну рухливість, що дозволяє виконувати різні рухи.

Теоретично плечовий суглоб можна уявити кулькою, що знаходиться на натягу в стійкому положенні.  Власне, через порушення цієї «стійкості» людина найчастіше відчуває біль і обмеження рухів.  Травми в плечовому суглобі відбуваються через зайвих рухів в сукупності з інтенсивними навантаженнями.

Хворобливі відчуття в плечовому суглобі можуть бути як в стані спокою, так і при русі.  Біль може носити помірний, періодичний або постійний характер.  Так чи інакше подібна симптоматика вимагає діагностування та лікування.

Найпоширеніші причини, що призводять до болю в плечовому суглобі.

1. Пошкодження сухожиль.

Пошкодження сухожиль м'язів, сприяють обертальних рухів плечового суглоба (обертальної манжети), є однією з частих причин болю, обмеження амплітуди руху і нестабільності плеча.  До пошкодження можуть привести травми, отримані в результаті підняття важких предметів, що перевищують рівень плечового суглоба, різких рухів, падіння на область плечового суглоба та інше.

Сухожилля - це пучки волокнистої тканини, якими м'язи прикріплюються до кісток.  В результаті постійного перенапруження або травм можливе поступове їх руйнування, яке супроводжується запаленням.  Запальний процес сухожиль в медичному середовищі носить назву тендиніт.  Одним з його ознак є різкий біль при певних рухах.

Тендиніт підрозділяється на гострий і хронічний.  Гострий запальний процес виникає в результаті виконання однакових за типом рухів, що відносяться до спортивної та трудової діяльності.  Хронічний тендиніт є дегенеративної формою захворювання, що виникає внаслідок частих перевантажень і пошкоджень сухожилля.  Найбільш часто спостерігаються запалення сухожилля двоголового м'яза плеча і м'язів обертальної манжети.

2. Вивих плечового суглоба.

При травмуванні або внаслідок постійної зайвого навантаження плечового суглоба голівка плечової кістки може зміщуватися з суглобової ямки.  Подібне явище називається нестабільністю.  Причиною виступає слабкість м'язів, які оточують і утримують плечовий суглоб.

Вихід головки плечової кістки може бути частковим, (тоді говорять про підвивихи) або повним, коли вихід головки плечової кістки з суглобової западини відбувається повністю.

Неодноразові виходи (часткові або повні) сприяють перерастяжению і травмування м'яких тканин, викликаючи біль в плечовому суглобі і призводять до хронічної нестабільності, стають однією з причин артриту або деформуючого артрозу даного суглоба.

3. Капсуліт ( «заморожене плече»).

Капсуліт є одним з поширених захворювань плечового суглоба і являє собою поразку капсули і синовіальної оболонки плечового суглоба.  Патологія викликає сильний біль і обмеження роботи суглоба аж до повного знерухомлення (звідси і назва).  Фактори, які можуть спровокувати капсуліт різноманітні: різні травми плеча;  порушення обміну речовин;  значні гормональні порушення;  патології опорно-рухової системи;  професійний фактор;  супутні захворювання серцево-судинної системи.

4. Запалення суглобової сумки.

Суглобова сумка або бурса, являє собою капсулу, яка оточує суглоб.  Усередині сумки утворюється порожнина заповнена суглобової рідиною, яка змащуючи суглобові поверхні знижує тертя при русі.

Зайве навантаження плечового суглоба призводить до набряку і запалення бурси, розташованої між верхнім відростком лопатки і сухожиллями обертальної манжети плеча.  Виникає поддельтовідная бурсит.

Найчастіше бурсит поєднується з тендинитом обертальної манжети плеча і сильними болями в результаті запалення навколосуглобових тканин, які тягнуть за собою обмеження щоденної побутової діяльності і створюють значні незручності.

5. Остеоартрит плечового суглоба.

Віковим змінам піддаються всі суглоби і плечовий не виняток.  З роками суглоби стають все більш вразливі, тендітні, відбувається погіршення метаболічних процесів.  Живильні речовини доходять до суглобової капсули малими порціями і з запізненням, хрящова тканина відчуває дефіцит в будівельних елементах (гіалуронова кислота, хондроїтин, глюкозамін).  Суглобова рідина продукується в малій кількості, тому починає руйнуватися хрящової покрив приводячи спочатку до незначної, а потім гострого болю.

Втім, це може статися не тільки з людьми похилого віку, а й в більш молодому віці.  Якщо життєдіяльність передбачає значні навантаження на плечовий пояс, то суглоби швидше «приходять в непридатність».  Прикладом можуть служити плавці, малярі або енергійні дачники, на плечі яких лягають істотні навантаження.

У подібних випадках потрібно більш інтенсивне харчування суглобової сумки.  Організм не в змозі забезпечити будівельними елементами, які синтезуються в недостатній кількості, щоб своєчасно відновити хрящові покриви.

На допомогу прийде Гіалгель - сучасний хондропротектор, який заповнює дефіцит будматеріалів природного походження.  Завдяки входять до складу компонентів Гіалгель:

 • зупиняє деградацію суглобного хряща;

 • нормалізує кількість синовіальної рідини;

 • має протизапальну дію, тим самим усуваючи необхідність призначення НПЗЗ;

 • повертає рухову активність;

 • прибирає скутість.

Гіалгель застосовується місце, неінвазивної.  Може замінити хворобливу внутрішньосуглобову ін'єкцію, доповнити незавершений курс ін'єкцій, і використовуватися на суглобах, де ін'єкція утруднена.

 

Заказать сейчас