Интересные факты о суставах

Интересные факты о суставах

Суглоби - це рухомі з'єднання кісток один з одним. Структури, які дозволяють нам рухатися. Ви знали це, вірно?  

Але почекайте, не поспішайте! Це трохи складніше. Ось кілька цікавих фактів про суглобах, про які ви, можливо, не знаєте.  

1. Не всі суглоби рухаються. У нашому тілі є місця, де кістки з'єднуються, але зовсім не рухаються. Череп - яскравий тому приклад. Коли ми народжуємося, у нас на голові є кісткові пластинки ( «джерельця»), розділені сполучною тканиною, яка дозволяє нашому черепу рости. Згодом їх замінюють «шви», кістковий матеріал, який з'єднує різні пластини. Так, це суглоби, але вони не рухаються.  

2. Найбільший і складний суглоб. Можливо ви вже здогадалися. Це наше коліно. Тут з'єднуються три кістки: стегнова кістка, колінної чашечки (надколінка) і великогомілкова кістка. Коліно називається шарнірним з'єднанням через те, що воно рухається по певній площині, як дверна петля, без значного скручування. Додатковий факт: у немовлят немає колінних чашечок. Їх коліна починаються як хрящі, а через кілька років перетворюються в кістки.  

3. Найбільш рухливі суглоби. На відміну від шарнірних суглобів, які переміщаються тільки в обмеженій площині, такі суглоби як стегнові і плечові, дозволяють нам здійснювати набагато більший діапазон рухів, включаючи обертання. Їх називають кульовими шарнірними з'єднаннями через їх конструкції. Кулястий кінець однієї кістки входить в поглиблення в сусідній кістки, і вони скріплюються міцними зв'язками.  

4. Хрускіт в суглобах.Іноді можна почути хрускіт в суглобах, але чому? Це не тому, що кістки знаходяться не на своєму місці або стикаються один з одним. Це газ, просто і зрозуміло. В суглобі знаходиться рідина, що виконує функцію мастила. У цій рідині присутні азот, кисень і вуглекислий газ. Коли суглобова капсула - структура, яка оточує і захищає суглоб - розтягується при русі або тиску, вона може випустити бульбашки газу, що накопичилися в рідини, яка пом'якшує суглоб. Бульбашки лопаються, і чується бавовна.  

5. Суглоби створені, щоб витримувати удари. Хоча травми суглобів не рідкість, в середньому, людина робить мільйон кроків в рік, тому вони створені, щоб витримувати постійне використання. Мало того, вони повинні витримувати велике навантаження - в кілька разів перевищує вагу нашого тіла через бігу, стрибків, підйому та інше. Суглоби - складна інженерна конструкція!  

6. Найпоширеніша проблема суглобів. Остеоартроз страждає близько 75% населення у віці від 45 до 60 років. Іноді перші симптоми ОА відзначаються набагато раніше. Цей тип артрозу пов'язаний із зносом хрящів і амортизувальних структур, які захищають місця, де кістки рухаються один щодо одного. Відомого ліки від ОА немає, але є кілька багатообіцяючих методів лікування, які можуть відстрочити або запобігти заміну суглоба у людей, які раніше були кандидатами на цю операцію.  

Ми залежимо від наших суглобів в більшості фізичних рухів - бігу, спорті, підйомі і перенесенні вантажів - а також в найделікатніших з них - наборі тексту, листі, грі на музичному інструменті або творчості.Хоча вони створені для всього цього, вони не є незруйновними.  

Якщо проблеми з суглобами заважають вам працювати, займатися спортом або займатися улюбленим хобі, пора звернутися за допомогою. Гіалгель - здатний комплексно вирішити проблему і успішно конкурувати з хворобливими внутрішньосуглобових ін'єкціями.

Заказать сейчас