Остеоартроз мелких суставов

Остеоартроз мелких суставов

Поразка міжфалангових суглобів кистей рук і стоп, що супроводжується серйозними дегенеративними і дистрофічними змінами в хрящових тканинах, носить назву остеоартроз. Причиною розвитку цього виду артрозу служить запальний процес у навколосуглобових структурах. Він може носити як вроджений (первинний остеоартроз), так і набутий (вторинний остеоартроз) характер. Детальніше: http://gialgel.ua

Остеоартроз дрібних суглобів.

Остеоартроз дрібних суглобів — захворювання, що руйнує хрящовий прошарок між суглобами. Хвороба уражує суглоби кистей і пальців рук, стоп. Остеоартроз дрібних суглобів зустрічається рідше, ніж великих. Найчастіше недугою страждають літні.

При остеоартрозі відбувається порушення кровообігу в підхрящевому шарі окістя, в результаті чого недоодержує харчування хрящова тканина, губиться її еластичність, хрящ стоншується, на ньому з'являються тріщини, знижується кількість синовіальної рідини. Суглоби втрачають можливість переносити навіть незначне навантаження із-за сильного тертя. У підсумку – запалення, біль,дегенеративні зміни.

Прогресування остеоартрозу небезпечно тим, що при несвоєчасно розпочатому лікуванні кистей рук (стоп), суглоби приймають неприродну непривабливу форму з втратою рухливості.

Хвороба часто виникає у жінок в період менопаузи із-за коливань гормонального фону.

Остеоартроз дрібних суглобів зустрічається 2 типів:

1. ОА суглобів кистей і пальців рук.

2. ОА дрібних суглобів стопи, великого пальця.

Перший тип остеоартрозу найбільш часто можна спостерігати у секретарів-друкарок, піаністів, програмістів. В результаті багаторічного навантаження, суглобові тканини висихають і розтріскуються. Крім того, з'являються підшкірні дрібні вузлики, що залишаються, як правило, назавжди. При подальшому прогресуванні відбувається ущільнення кісткової тканини, на ній утворюються вирости, що викликають сильний біль при русі пальцями. У більш запущених випадках можлива втрата здатності рухати пальцями, кистю.

Для захворювання характерні: хрускіт в суглобах при русі пальцями, хворобливі відчуття після навантажень, ущільнення на суглобах, набряки навколосуглобових тканин.

Другий тип остеоартрозу зустрічається у балерин, гімнастів, стрибунів, танцюристів. Відбувається ураження суглобів пальців ніг. Кісткові нарости на суглобах приносять біль при русі стопою. Прогресування захворювання призводить до деформації суглоба, при якій практично не можна поворухнути ступнею.

Найпоширеніший вид остеоартрозу стопи – артроз великого пальця, який виникає із-за носіння вузького взуття. В області плюснефалангового суглоба великого пальця формується «кісточка».

Для симптомів характерні: біль у стопі після навантажень, хрускіт в суглобах при русі, суглоб збільшений у розмірі. Під час ходьби з'являється кульгавість, навантаження розподіляється на зовнішній край стопи.

Причиною первинного остеоартрозу є проблеми хрящової тканини, а саме:

• Генетична схильність;

• Надлишковий об'єм рухів суглобів;

• Плоскостопість, широка стопа;

Причини вторинного остеоартрозу – це результат травмування суглобів і супутніх хвороб:

• Гострі та хронічні артрити, синовіти;

• Подагра, псоріаз, ревматоїдний артрит;

• Хвороби ендокринної системи;

• Порушення обміну речовин, брак мінералів.

На виникнення хвороби впливають наступні фактори ризику:

• Спадковість;

• Важка фізична праця, підвищене навантаження на суглоби;

• Ожиріння, зловживання алкоголем;

• Гіподинамія;

• Носіння незручного вузького взуття на високому каблуці тривалий час;

• Переохолодження ніг.

Якщо робочий процес пов'язаний з частим навантаженням суглобів пальців рук і ніг, або в колі родичів є ті, які страждають на остеоартроз дрібних суглобів, необхідно подумати про профілактичні заходи.

У розвитку захворювання розрізняють 3 стадії:

1 стадія. Захворювання супроводжується періодичним виникненням болю в суглобах пальців рук/ніг при активному навантаженні. Після відпочинку біль проходить. Відзначається хрускіт у суглобах і їх невелика припухлість.

2 стадія. Прогресування хвороби відзначається посиленням болю, її постійною присутністю. Рухи пальцями болючі. Утворюються вузлики в ділянці міжфалангових суглобів, що супроводжуються печінням та болем. З плином часу почервоніння і припухлість проходять, а самі вузлики стають твердими.

3 стадія. Із-за деформації пальців рук і ніг, рухи ними стають практично неможливими. Хворий суглоб набряклий, він червоного кольору. Гостра суглобова біль присутня не тільки при русі, але і в спокої. Ходьба дається важко, особливо при підйомі та спуску по сходах.

При підозрі на остеоартроз дрібних суглобів не варто ігнорувати відвідування фахівця. На ранній стадії хвороба оборотна. На 2 і 3 стадіях можна лише добитися уповільнення її розвитку.

Вирішити проблему допомагає комплексний підхід. Лікування проводять з урахуванням причини захворювання, стану, статі, віку та індивідуальних особливостей організму.

Ми пропонуємо для боротьби з остеоартрозом дрібних суглобів засіб Гіалгель – 3-х компонентний препарат у формі гелю для відновлення синовіальної рідини, захисту хрящової тканини, зняття запалення. Гіалуронова кислота, що входить до складу гелю, дозволяє заповнити її дефіцит і відновити втрачену функцію суглоба.Транспортування діючих речовин в Гіалгель здійснюється за допомогою потужного транскутанного провідника Тізол.  Крім цього, Тізол має протизапальну, протекторну, противонабряклу дію, прискорює репаративні процеси в тканинах.  В результаті зменшуються больові відчуття, відновлюється об'єм рухів в ураженому суглобі.  Для стійкого позитивного результату необхідний тривалий курс застосування Гіалгель.

Заказать сейчас