Золотая середина

Золотая середина

Іноді людина витрачає надто багато зусиль, щоб скинути кілька кілограмів. А чи справді вони зайві? Що означає мати «нормальну вагу»?

Мабуть, ніхто з нас не буде прагнути, щоб вирости до 1 м 80 см сантиметрів, якщо його зріст, припустимо, 1 м 60 см. Або значно зменшити розмір ноги, скажімо, з 43 до 38. Водночас багато хто намагається внести зміни до свою вагу за допомогою різноманітних дієт, хоча всі наміри можуть виявитися безуспішними. Лише близько п'яти відсотків людей, які зменшили вагу завдяки дієтам, утримують її протягом року.

Дієтологи пояснюють, що вага людини визначена біологічно, і це науково доведено. Тіло інстинктивно регулює коефіцієнт споживаних і виділених калорій, тобто організм сам визначає природну (стабільну) вагу людини, коли вона вживає їжу, підкоряючись потреби організму в поживних речовинах.

Але в одних маса тіла тримається в межах 50 кілограмів, а в інших коливається і досягає 70-80 і більше. Яка причина?

Аналіз геному показав наявність 430 генів, що підвищують ймовірність наявності зайвих кілограмів. Але тенденція до збільшення ваги також залежить від соціальних та культурних впливів оточення.

Усіх, хто стривожений зайвими кілограмами, можна умовно поділити на 3 категорії.

«Повні від природи»

Це люди, у яких стабільна вага є високою з генетичних причин, сюди входять і гормональні особливості. Існує думка, що повні люди не мають великого бажання протистояти їжі. Але річ не в цьому. Як показує дослідження, вони їдять, як і інші, але їхня вага при цьому залишається високою. Це з метаболізмом."Нестабільні"

Цих людей відрізняють суттєві зміни ваги у різний період життя. Стресові ситуації, втома, смуток, нудьга спричиняють збільшення ваги, оскільки ця категорія людей має схильність «заїдати» негативізм.

«Ті, що відчувають постійне незадоволення»

"Точка рівноваги" у них знаходиться в діапазоні норми, але вони все одно мріють скинути вагу. Як приклад. Представниця прекрасної статі, стабільна вага якої 60 кілограм, мучить себе дієтами, щоб мати вагу в межах 55 кілограм, - це схоже на те, як би організм повинен був вести постійну боротьбу, щоб добитися зниження температури з 370 С до 36,50 С. Іншими словами, вони ведуть щоденну боротьбу самі із собою.

Щоб визначити свою стабільну вагу, існує індекс Кетле (ІМТ) - величина, що дозволяє побічно судити про те, чи є маса недостатньою, нормальною чи надмірною. Розрахунок відбувається розподілом ваги зростання в квадраті. Нормою вважається показник у межах від 18,5 до 25, тоді як нижче 18,5 вважається худорлявим, а проміжок між 25-30 сигналізує про запобігання.

Фахівці вважають, що проміжок між нормою та особистим відчуттям комфорту плюс-мінус 5 кілограмів є прийнятним. Сезонні стрибки ваги також цілком природні. Але якщо різниця між прагненням та дійсністю становить більше 10 кілограмів, то, ймовірно, за вимогами до ваги криється щось ще.

Розмірковуючи про свої орієнтовно зайві кілограми, людина схильна переставляти місцями причини та наслідки.Не тільки набрана вага перешкода щастю та комфорту, але й душевний стан є причиною збільшення кіло. Це стосується і уявних зайвих кілограмів, непомітних оточуючим, крім власника.

Людина має велику кількість потреб, які вона намагається заповнити за допомогою їжі. Що для людини їжа?

Джерело енергії, що допомагає задовольнити потреби організму в поживних речовинах.

Отримання задоволення. Сюди входить: смак, колір, запах, естетичний вигляд, сервірування та багато іншого.

Наростання емоційних вражень (наприклад, одночасно з переглядом телевізійних програм).

Останній пункт, безумовно, призводить до надлишку поживних речовин. І якщо ставити собі рамки: «Щоб бути красивою – обмежити задоволення», то це тягне за собою глибокий конфлікт. "Кому потрібне життя, якщо немає задоволень!" В результаті людина нехтує обмеженнями, але позбавляється поваги до себе.

Фахівці вважають жорсткі дієти порушенням харчової поведінки. Організм знаходиться в цілковитій розгубленості від того, що відбувається, у передчутті голодування він починає вносити зміни в обмін речовин, економити, робити запаси на «чорний день».

Оптимальний варіант не допустити цього – розлучитися із цією ідеєю. Організм не можна тримати у нестачі енергії. Навпаки, він повинен бути спокійним, що кожен раз отримуватиме поживні речовини в необхідному обсязі. Це є гарантією стабільної ваги та правильного обміну речовин.

Боротьба зі своїм організмом не має перспектив і завдає шкоди. З ним краще розумно співпрацювати.

Можна постаратися вести журнал спостережень, скільки і які саме продукти з'їли протягом дня. Це дасть їжу для роздумів.

1. Допоможе оцінити, що спровокувало прийняти їжу, чи хотілося їсти на той момент чи не особливо.

2. Дасть реальні дані про калорії та харчову цінність з'їдених продуктів. Таблиці калорійності тут прийдуть на допомогу.

3. Спростить завдання оцінювання раціону. З довгого списку їжі можна виділити, то чого важко відмовитися, а з чим розлучитися можна без жалю.

Такий підхід набагато ефективніший.

Для знаходження своєї істинної, комфортної ваги, перш за все потрібно навчитися правильно харчуватися – помірковано та збалансовано. І тоді організм сам знайде свою золоту серединку!

Більш цікаві матеріали читайте на цьому сайті https://fermencol.ua.

Заказать сейчас