Безопасно ли постоянно принимать мелатонин

Безопасно ли постоянно принимать мелатонин

Приблизно 80% дорослого населення розвинених країн каже, що їм складно засипати і їх мучить безсоння не рідше одного разу на тиждень. Згідно з недавнім опитуванням Consumer Reports проблеми зі сном також спостерігаються в динаміці останні кілька років у підлітків.

Причини проблем зі сном зараз є найпоширенішою темою для обговорення, але не меншою проблемою є мелатонін, який все частіше використовують як засіб для засинання.

Що таке мелатонін?

Мелатонін – це гормон, який рослини, тварини та люди виробляють природним шляхом. Мелатонін у таблетках вільно продається в аптеках. При правильному використанні він діє не гірше за сильного снодійного – прийнявши ліки, можна впасти мертвим сном на 6-7 годин мінімум.

 Гормон мелатоніну виділяється шишковидною залозою в нічний час, він регулює біологічний ритм організму залежно від освітлення, оскільки саме світло регулює його секрецію за участю супрахіазматичного ядра (зелений), паравентрикулярного ядра (жовтий) та прегангліонічних симпатичних нейронів.

Дослідження також показали, що гормон мелатоніну може допомогти у боротьбі із запальними процесами, втрати ваги, а також може допомагати дітям із порушенням нейророзвитку. Поки що для цього немає на 100% достовірних фактів, але дослідження вже проводяться.

Так, у 2011 році дослідження показали, що дітям з аутизмом прийом мелатоніну допоміг краще засипати у денний час.

Ще одне дослідження було проведено у Польщі.Люди, у яких діагностовано ожиріння, щодня приймали по 10 мг мелатоніну протягом 30 днів у комплексі з дієтою, втратили в результаті майже вдвічі більше ваги, ніж ті, які мелатонін не приймали. Основна причина була в тому, що показники крові окисного пошкодження та запалення були значно нижчими у людей, які регулярно протягом місяця приймали мелатонін.

«Деякі дослідження показують, що людям із вищими показниками холестерину та ожирінням, прийом від 6 до 10 мл мелатоніну, допоміг знизити показники», – каже Хелен Берджесс, професор психіатрії та директор дослідницької лабораторії у Мічигані.

Берджес є провідним дослідником гормону мелатоніну в країні. Вона каже, що традиційним поглядом на мелатонін був лише його вплив на сон. Але є теорія, що спочатку мелатонін працював як антиоксидант. Така його дія добре видно у рослинах. Це також вказує на те, що функція мелатоніну як гормону сну вже другорядна.

Запалення, як і поганий сон, залучено у розвиток чи прогресування цілого ряду захворювань: від серцево-судинних патологічних процесів до діабету та депресії, навіть недоумства.

Оскільки мелатонін допомагає покращити якість сну та знизити темп запального процесу, він також може розглядатися як профілактичний засіб проти захворювань.

Загалом, мелатонін є безпечною речовиною. АЛЕ! Є безліч досліджень, які вказують на те, що прийом цього гормону у великих дозах призводить до тяжких побічних ефектів. Втім, як будь-який інший препарат.Що таке безпечна доза мелатоніну? Мелатонін безпечний, якщо приймати його в оптимальних дозах для людини: від 0,5 до 5 мг.

Доза 0,5 мг буде достатньою, якщо потрібно налагодити цикл сну. Її необхідно прийняти за 3-5 годин до передбачуваного відходу до сну. Якщо передбачається приймати препарат перед сном, потрібно брати дозу в 5 мг.

Деякі люди скаржаться на те, що після прийому мелатоніну у них з'являються біль у шлунку, головний біль. Але такі симптоми виявляються тільки при передозуваннях і дуже рідко.

Крім побічних ефектів, є й інші проблеми.

Мелатонін корисний та практично безпечний для організму людини. Але не слід забувати, що це гормон. Так що не слід його приймати, доки не порадитеся зі своїм ендокринологом. Заздалегідь ніхто не може передбачити, як ваш організм реагуватиме на цей гормон.

Люди, які мають проблеми зі здоров'ям, обов'язково повинні спочатку проконсультуватись із лікарем.

Читати інші статті ГІАЛГЕЛЬ

Заказать сейчас